Auto kopen of privé leasen?

Auto leasen

Met privé leasen rijdt je voor een vast maandbedrag in een nieuwe auto. Wat zijn de voor- en nadelen en waar moet je op letten? We zetten alles op een rijtje, inclusief een prijsvergelijk tussen leasen en kopen bij verschillende aanbieders.

Auto kopen of privé leasen?

Aantrekkelijke reclamefolders prijzen het privé leasen van een auto aan. Je hebt geen omkijken naar de autoverzekering, wegenbelasting of onderhoud: je hoeft alleen zelf nog te tanken. Voor vanaf-prijzen van rond de € 200,- rijd je rond in een nieuwe kleine auto. Deze pagina laat zien dat private lease in sommige gevallen best interessant kan zijn, maar dat er ook serieuze nadelen aan kleven. Overweeg je private lease aan te gaan? Let er dan ook op dat de leasemaatschappij aangesloten is bij het Keurmerk Private Lease.

Wat is privé leasen?

Meer dan 85% van alle autobezitters in Nederland weet niet wat hij maandelijks kwijt is aan zijn auto. Met een leaseauto betaal je een vast bedrag per maand. Dit is tegenwoordig ook mogelijk voor particulieren. De kenmerken op een rij:

Bij privé leasen ben je geen eigenaar van de auto, je huurt de auto voor minimaal 12 tot maximaal 60 maanden.

Iedere maand betaal je een vast bedrag voor het autogebruik waarin de kosten voor afschrijving, allriskverzekering, motorrijtuigenbelasting, reparatie, onderhoud en banden verwerkt zitten.

Jij betaalt daarnaast zelf de brandstof, eventuele verkeersboetes en bij schade een eigen risico.

Voordelen private lease

Wat zijn de voordelen en voor wie is privé leasen interessant?

Inzicht in autokosten. Met private lease weet je beter wat je maandelijks kwijt bent aan autokosten.

Geen gezeur. Je hoeft je niet druk te maken over onverwachte garagerekeningen en het inruilen of verkopen van je auto.

Geen spaargeld nodig.  Heb je geen spaargeld – maar wel een vast inkomen – en wil je een nieuwe auto rijden, dan kan private lease interessant zijn.

Soms goedkoper dan kopen. In een enkel geval is private lease goedkoper dan een nieuwe auto kopen met eigen geld. In vergelijking met een nieuwe auto kopen met geleend geld is private lease juist vaak goedkoper, hoewel het voordeel beperkt is als je al veel schadevrije jaren hebt.

Seniorvriendelijk. Oudere consumenten kunnen bij kredietverstrekkers geen of moeilijk geld lenen voor de aanschaf van een auto. Privé leasen is dan een optie. Let wel: ongeveer de helft van de aanbieders hanteert geen maximum leeftijdsgrens. Bij de overige aanbieders geldt meestal een grens van 75 jaar of hoger.

Nadelen private lease

Let op, er zitten enkele flinke valkuilen vast aan private lease. Bekijk deze goed voordat je eraan begint.

Contractbreuk is duur. Verandert je situatie, bijvoorbeeld door verhuizing, echtscheiding of ontslag, dan kun je meestal niet zonder gevolgen onder het contract uit.

Autorijden kan goedkoper. Private lease is niet de goedkoopste vorm van autorijden. Vind je een nieuwe auto niet belangrijk, dan is het de goedkoopste optie een occasion die zo ver mogelijk wordt opgereden.

Private lease beperkt hypotheek. Het is geen goed idee om een auto privé te leasen als je plannen hebt om een huis te kopen. De bank brengt namelijk 65% van het maandelijkse leasebedrag in mindering op de maximale maandelijkse woonlasten. Dat geldt overigens ook als je een lening afsluit voor een auto.

Duur bij weinig gebruik. Voor automobilisten die maar weinig rijden, is lease minder interessant. De meeste leasebedrijven gaan uit van een minimum van 10.000 of 12.000 kilometer. Je krijgt meestal geen vergoeding voor niet gereden kilometers.

About Fred Mattern

Geef een reactie